• geitenkaas maken

geitenkaas maken

We hebben er even op moeten wachten maar afgelopen zaterdag konden we dan eindelijk aan de slag met de geitenmelk. Het werken met koemelk doen we al langer en zit ons goed in de vingers. We waren er vooral benieuwd naar of het werken met geitenmelk anders zou zijn dan het werken met koemelk. Geitenmelk is vetter dan koemelk en bevat bovendien meer koolhydraten en eiwitten. De eiwitten, vetten en koolhydraten in geitenmelk zijn echter lichter verteerbaar dan die in koemelk. Heeft dit allemaal gevolgen voor de werkwijze?
'sMorgens om 10 uur werden we opgewacht door Jeroen Vonk in Uden waar we de workshop zouden volgen. De groep bestond uit nog vier andere deelnemers en dat was ook meer dan voldoende. Zo konden we goed alles volgen en alle stappen, van het stremmen van de melk tot en met het persen van de kaas, om de beurt uitvoeren. En wat blijkt, het werken met geitenkaas verschilt niets van het werken met koekaas. Belangrijlk bij allebei is hygienisch werken, het hebben van geduld, tussen alle 'gangen' door moet er gewacht worden, en uithoudingsvermogen voor het roeren in de warme melk en het 'snijden' van de wrongel. Het geduld werd daarbij niet echt op de proef gesteld omdat alle wachttijden opgevuld werken met heel veel informatie over het produkt geitenmelk en wat je er allemaal van kunt maken en een heerlijke lunch waarbij flink geproefd kon worden.
Met een vol hoofd aan informatie en een gevulde buik gingen we aan het eind van de middag voldaan naar huis. Wat een fijne dag en wat kunnen we hier weer veel mee doen om onze workshops nog leuker, interessanter en uitgebreider te kunnen maken!

 

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren